Janus-Areena Lahti laajensi

Janus-Areenan laajennus n. 1200 m2 tehtiin kesällä 2018.  Laajennusosaan tuli tenniskenttä, sulkapallokenttä sekä uutena lajina padel-kenttä

Joulukuussa 2014 Lahteen (Heinlammintie 64) avautui uusi energiapihi tennis- ja sulkapallohalli, Janus-Areena. Halli on saanut nimensä valmistajayritys Janus Oy:n mukaan, jonka kanssa Lahden Tennis- ja Squashkeskus Oy on tehnyt markkinointisopimuksen. 

Miehittämättömässä hallissa on kaksi tennis- ja neljä sulkapallokenttää ja sinne pääsee sisään varauksen yhteydessä saatavalla ovikoodilla. Janus-Areena tarjoaa lisää mahdollisuuksia kasvavaan tarpeeseen molempien lajien harrastajille Lahden alueella.

Kestävä rakenne takaa pitkän elinkaaren

Kotimainen Janus-Areena on kooltaan 1991 m2 (leveys 37 m, pituus 53,8 m, korkeus hallin keskikohdassa 9,1 m). Hallin CE-merkitty runkorakenne on kuumasinkittyä terästä ja se on mitoitettu kestämään paikalliset tuuli- ja lumikuormat. Hallin sisä- ja ulkokate on valmistettu kestävästä PVC-kankaasta. Janus Oy antaa sekä rungolle että PVC-katteelle 10 vuoden takuun. Hallin runkorakenne soveltuu urheilutarpeisiin erinomaisesti, koska rajoittavia pystypalkkeja ei ole. Näin koko tila saadaan tehokkaaseen käyttöön. Hallin valaistus on tennikseen ja sulkapalloon suunniteltu. Hallin yhteyteen on myös rakennettu uudet sosiaalitilat. 

Energiatehokkuus, joustavuus ja maltilliset rakennuskustannukset valttina

Janus Oy on rakentanut halleja eri urheilulajeja varten ja käyttökokemukset ovat olleet positiivisia. Varsinkin hallien matala energiankulutus on saanut kiitosta. Viimeisimpänä mainittakoon Joensuussa oleva Mehtimäen Tennis- ja golfhalli, joka valmistui vuonna 2013. Hallin pinta-ala on 2601 m2 (tilavuus 17 480 m3) ja lämmitysmuotona kaukolämpö. 12 kuukauden seurantajakson aikana hallin energiankulutus oli 54,3 MWh (alle 21 kWh/m2) pitäen sisällään käyttöveden. Vertailukohteeksi voidaan ottaa passiivitalo, jonka energian kulutuksesta VTT määrittelee seuraavasti: ” Passiivitalo tarvitsee energiaa tilojen lämmittämiseen neljänneksen nykyisten uusien talojen kulutuksesta, eli 20 kWh neliömetriä kohden Etelä-Suomessa ja 30 kWh/m2 Lapissa.” (lähde: http://passiivitalo.vtt.fi/energian_kulutus.html). Toisin sanoen Joensuun tennishalli lähes täytti Etelä-Suomeen asetetut passiivitalon lämmöntuoton vaatimukset. 

Lahteen tulevan Janus-Areenan lämmitysjärjestelmä on toteutettu kolmella ilmalämpöpumpulla, jolloin energiankulutuksen ennakoidaan olevan vieläkin maltillisempaa. ”Uskallankin haastaa, että tässä meillä on Suomen energiapihein halli.” toteaa Taisto Virtanen Janus Oy:sta. 

Joustavuus ja energiatehokkuus yhdistettynä hallin maltillisiin rakennuskustannuksiin tarjoavat kustannustehokkaan ratkaisun eri urheilulajien ympärivuotiseen harjoitteluun.

Janus-Areena - Tärkeimmät faktat

Pinta-ala

1991 m2

Teräksen määrä

66 000 kg

Eristys seinissä

levyvilla 250 mm, u-arvo 0,11

Eristys katossa

puhallusvilla 500 mm, u-arvo 0,05

Lämmön tuotto

3 kpl ilmalämpöpumppuja a 20 kW varustettuna 15 kW sähkövastuksella

Rakennusaika pohjien valmistumisesta noin kolme kuukautta